Home Uncategorized Vjen paralajmërimi nga faqja e njohur amerikane: Përgatituni për një dimër të...

Vjen paralajmërimi nga faqja e njohur amerikane: Përgatituni për një dimër të ashpër

149
0

Fenomeni La Niña, e ngjashme me ndikimin e saj mbi sistemet e motit në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, do të jetë në ulësen e shoferit për Evropën edhe këtë dimër.

Evropa Jugore

Përderisa natyrës i ndryshohen ngjyrat dhe pemëve fillojnë t’iu bien gjethet, pista dominuese e stuhisë po ashtu do të pësojë një tranzicion të vetin në të gjithë Evropën. Një zhvendosje drejt jugut në rrjedhën e përgjithshme të stuhisë në të gjithë kontinentin do të kushtëzojë raunde të motit të stuhishme që synojnë Evropën Jugore dhe Detin Mesdhe këtë dimër.

Në shumë mënyra, dimri i ardhshëm në pjesën jugore të kontinentit do të ketë jehonë me atë të dimrit të vitit të kaluar, një vit gjithashtu i ndikuar shumë nga fenomeni i La Niña.

Stuhitë e erës parashikohen të shtrihen në të gjithë Spanjën dhe Francën jugore në një shkëmbim të qëndrueshëm këtë dimër.

Nuk është për t’u habitur, erërat e forta dhe shkatërruese janë rreziku kryesor që lidhen me stuhitë e erës, por ato gjithashtu mund të shkarkojnë reshje të rrëmbyeshme shiu.
Lagështia e bollshme parashikohet të rrjedhë nga Mesdheu e në Itali, Ballkan dhe në pjesën më të madhe të Turqisë këtë dimër. Për shkak të kësaj rryme të qëndrueshme të lagështisë, këto zona do të hasin stuhi pas stuhie.

Dimri është stina më e lagësht i rajonit, dhe përderisa raundet e motit të stuhishëm mund të shkojnë shumë drejt mbushjes së rezervuarëve të shteruar, një ndikim tjetër më pak i dëshirueshëm ka të ngjarë të zhvillohet herë pas here. Pas ngjarjeve rekorde të shiut që mbuluan zonat përgjatë Mesdheut, përfshirë Francën jugore dhe Italinë, këtë vjeshtë, madje edhe një sasi e intensitetit mesatar të reshjeve mund të rezultojnë në rrjedhje të shpejta dhe rritje të lumenjve që arrijnë një pikë thyerjeje, gjë që mund të shkaktojë përmbytje të konsiderueshme.

Parashikuesit kanë vënë në dukje të paktën një pjesë të Evropës jugore që do t’iu evitojë një nga kushtet më të rënda të motit të stuhishëm. Portugalia Jugore dhe Spanja jugperëndimore parashikohet të hasin në periudha të motit të qetë këtë dimër, i cili mund të jetë një lajm i shkëlqyeshëm për disa kultura kryesore si rrushi, portokallet dhe ullinjtë. Ky rajon është prodhuesi më i madh i ullirit në botë.

Temperaturat këtë dimër në pjesën më të madhe të Evropës Jugore pritet të mbeten rreth mesatarës së stinës. Sidoqoftë, temperaturat në pjesë të Italisë, Greqisë dhe Ballkanit mund të ngriten mbi normalen ndonjëherë.

Evropa Lindore

Ndryshe nga zonat e ndikuara nga Deti Mesdhe që parashikohet të qëndrojnë pranë apo edhe disa gradë mbi normalen, parashikuesit thonë se pjesët e brendshme të Evropës Lindore do të jenë në shënjestër për një ajër jashtëzakonisht të ftohtë këtë dimër.

Nëse një goditje e ajrit të ftohtë hidhet nga vorbulla polare, thelbi i atij të ftohti do të përfundojë duke u vendosur në pjesë të Evropës Lindore.
Zona më e rrezikuar për temperatura disa gradë nën normale këtë dimër përfshin një zonë nga Ukraina qendrore, në veri në Letoni dhe Estoni dhe deri në perëndim të Sllovakisë dhe Polonisë.

Sikur kushtet jonormalisht të ftohta të mos ishin të mjaftueshme, e njëjta gjurmë stuhie aktive që do të rrisë rrezikun e përmbytjeve në të gjithë Italinë dhe Ballkanin këtë dimër, do të sjellë gjithashtu mot të pafavorshëm në Evropën Lindore.

Çdo stuhi që kalon Ballkanin dhe lëvizë në veri të Ukrainës qendrore dhe zonat në veri, ka të ngjarë të hasë në një bollëk ajri të ftohtë tashmë në vend. Përplasja e lagështisë me ajrin e shpejtë do të çojë në periudha të shpeshta shiu dhe bore në pjesën më të madhe të brendshme të Evropës Lindore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here