Home Uncategorized Deklarohen nga Serbia, ja nga çfarë po frikësohen ata, kanë këtë thirrje...

Deklarohen nga Serbia, ja nga çfarë po frikësohen ata, kanë këtë thirrje për Kosovën

41
0

Anëtarët e Rosso janë akoma të vendosur pranë Jarinjes dhe Brnjakut, ku vazhdon bllokada e rrugëve kryesore për në vendkalimet administrative, dhe rreth orës 12 ka pasur një ndërrim të anëtarëve të policisë speciale.

Tërheqja e tyre dhe anulimi i vendimit në tavolina kërkohet nga serbët e mbledhur në bllokada, të cilët kanë protestuar në mënyrë paqësore për ditën e pestë.

Për Prishtinën, zgjidhja e kësaj situate është lëshimi i autostradave, por meqenëse pozicionet e të dy palëve janë varrosur, ende nuk është parë se cili mund të jetë rezultati, raporton RTS, përcjell “Bota sot”.

Gjendja kryesisht është e qetë në vendkalimet, por kryetari i komunës së Leposaviqit, Zoran Todiq, thotë për RTS se situata është pak më e tensionuar në krahasim me ditën e djeshme, sepse njerëzit ishin të mërzitur pas rrahjes së tre serbëve pranë Bërnjakut.

“Pyetja është nëse ishte e nevojshme të sillnim një numër kaq të madh të anëtarëve të njësive speciale të policisë për shkak të zbatimit të vendimit për targat. Kjo ngre dyshime për qëllimet e Prishtinës. Kjo tregon synimin e Prishtinës, jo vetëm që të ketë targa këtu, por përfundimi është se ata po përpiqen të vënë veriun nën kontrollin e tyre. A është ky pushtimi i kësaj pjese? Sepse ne e dimë që Prishtina nuk ka kontroll mbi këtë pjesë për 20 vjet,” tha Todiç.

Sipas tij, njerëzit janë të vendosur të këmbëngulin në synimin e tyre, të ushtrojnë të drejtën e tyre për lirinë e lëvizjes dhe të drejtën për jetë.

“Populli serb e di shumë mirë se me çfarë është ballafaquar në këto 20 vjet dhe ata kanë këmbëngulur deri më sot. Unë besoj se ne do të këmbëngulim edhe në këto rrethana të fundit,” tha Todiç.

Ai shtoi se përfaqësuesit e Listës Serbe janë atje për të ndihmuar njerëzit e tyre.

“Le të theksojmë se ata nuk duhet të lejojnë që të provokohen, sepse është e qartë që Prishtina dëshiron provokim dhe reagim nga populli ynë. Njerëzit inkurajohen nga qëndrimet e shtetit tonë të Republikës së Serbisë. Ne jemi të vetëdijshëm se shteti e Serbisë nuk do të lejojë asnjë dhunë kundër njerëzve të zhveshur”, vuri në dukje Todiç.

I pyetur nëse dikush nga Prishtina ka kontaktuar me përfaqësuesit e Listës Serbe dhe ndoshta ka ofruar një zgjidhje për situatën, Todiç tha se mënyra e vetme për të kapërcyer situatën aktuale ishte kthimi në gjendjen para 20 shtatorit.

“Nëse anëtarët e njësive speciale të policisë tërhiqeshin dhe njerëzit me siguri do të shpërndaheshin. Kjo do t’u krijonte kushte atyre që të uleshin në tryezën e negociatave. Ne të gjithë e dimë shumë mirë që BE është ndërmjetës në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës dhe se bashkësia ndërkombëtare po i bën presion Prishtinës për të gjetur një zgjidhje kompromisi në dobi të serbëve dhe shqiptarëve dhe të gjithëve në rajon”, u shpreh ai.

Ai kujtoi se Serbia po ndjek një politikë paqeje dhe stabiliteti në rajon./BS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here