Home Uncategorized Bllokim në atmosferë, vala e nxehtësisë mund të zgjasë me javë të...

Bllokim në atmosferë, vala e nxehtësisë mund të zgjasë me javë të tëra, ja pse

73
0

Valët e nxehtësisë në fund të qershorit nuk janë të pazakonta në rajon. Sidoqoftë, shumë meteorologë dhe klimatologë ditët e fundit theksojnë se një periudhë kaq e gjatë e temperaturave jashtëzakonisht të larta që në disa vende tejkalojnë 35 gradë në këtë kohë të vitit nuk është aspak e zakonshme.

Sot, kulmi i valës së nxehtësisë pritet në rajon. Pas relaksimit të lehtë që mbërrin për fundjavë, nxehtësia do të vazhdojë për tërë javën e ardhshme, dhe madje edhe më gjatë. Fajtori për një mot të tillë është një fenomen meteorologjik i njohur si “bllokim”, raporton Index.hr, transmeton Gazeta Express.

Çfarë është bllokimi?

Në mënyrë tipike, sistemet atmosferike në hemisferën veriore lëvizin nga perëndimi në lindje në të njëjtin drejtim që rrotullohet toka. Por ndonjëherë bllokime formohen në atmosferë që çojnë në ngecje të modeleve të motit. Në këtë rast, i njëjti model përsëritet për disa ditë, madje disa javë, që do të thotë se e njëjta zonë ka të njëjtën kohë për disa javë.

Kjo mund të çojë në temperatura mbi mesataren, valë të nxehtësisë, thatësira në verë, temperatura nën mesatare, shira të mëdha dhe përmbytje në dimër dhe pranverën e ardhshme.

Bllokimet më shpesh shkaktohen nga presioni i lartë i ajrit sepse zakonisht mbulon një zonë të madhe hapësinore dhe tenton të lëvizë më ngadalë sesa presioni i ulët. Por në disa raste presioni i ulët mund të shkaktojë edhe bllokim atmosferik.

Disa ekspertë dhe disa studime tregojnë se bllokimet, të cilat janë statistikisht më të zakonshme në pranverë, por janë të pranishme si në verë ashtu edhe në dimër, mund të bëhen më të shpeshta dhe më afatgjata me ndryshimin e klimës.

Një studim i tillë u botua në revistën Nature. Në të, autorët theksojnë se ka pasur valë ekstreme të të nxehtit veror të pashembullt në dekadat e fundit, duke treguar një trend rritjeje që nga vitet 1970. Ekipi ndërkombëtar paraqiti analiza që tregojnë se kjo tendencë mund të jetë rezultat i ndryshimit të klimës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here