Home Uncategorized Ata që shpallen fajtorë nga Gjykata Speciale nuk do ta vuajnë dënimin...

Ata që shpallen fajtorë nga Gjykata Speciale nuk do ta vuajnë dënimin as në Kosovë as në rajon

75
0

Kryetarja e Gjykatës Speciale, Ekatarina Trendafilova do vendosë se në cilat shtetet do vuajnë dënimin, ata që shpallen fajtorë

Aktualisht janë vetëm të akuzuar.

Ish eprorët e UCK-së ngarkohen për krimet që thuhet se janë kryer gjatë vitëve 99-2000.

Ftesë nga Specialja, pos atyre që ndodhet në paraburgim kanë marrë edhe shumë të tjerë.

E nëse të akuzuarit potencialë të GJ.S shpallen fajtorë, ata nuk e vuajnë dënimin në vendin ku gjykohen. E madje, ata s’do e kenë mundësinë që të vuajnë dënimin as në vendin nga vijnë por as në shtetet e rajonit.

Derisa, emrat e shteteve për të cilat ka marrëveshje për vuajtjen e dënimit, po mbahen sekrete.

Neni 162 i Kushtetutës së Kosovës parashikon që Dhomat e Specializuara të kenë të gjitha kompetencat dhe mandatin e nevojshëm për të mundësuar mbajtjen e dënimeve jashtë territorit të Kosovës nga cilido i dënuar. Në përputhje me Kushtetutën, Ligjin për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorëve të Specializuar dhe Rregulloren e Procedurës dhe Provave, Presidenti i KSC, pasi ka dëgjuar të Akuzuarin, do të vendosë në cilin Shtet i Akuzuari do të vuajë dënimin e tij, duke zgjedhur nga një listë e shteteve që kanë rënë dakord të pranojnë persona të dënuar. Për arsye operacionale, ne nuk mund të komentojmë mbi statusin e marrëveshjeve të tilla.

Kjo mënyrë e transferimit të të dënuarve të Speciales, parashihet edhe Ligjin për Dhomat e Specializuara dhe Zyrën e Prokurorit të Specializuar, të miratuar nga Kuvendi i Kosovës në vitin 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here