Home Uncategorized 10 shenjat që tregojnë se jeni të pjekur emocionalisht

10 shenjat që tregojnë se jeni të pjekur emocionalisht

159
0

Ju mund të kërkoni ndihmë kur keni nevojë për të
Pjekuria emocionale është vulë në marrëdhëniet e shëndetshme.

Bota nuk është e zezë ose e bardhë, të kuptuarit e kësaj e bën jetën më pak betejë dhe më shumë udhëtim. Pjekuria emocionale është aftësia për të menaxhuar emocionet. Një person i pjekur emocionalisht e kupton kush është ai / ajo dhe mban përgjegjësi për veprimet e tij. Ata nuk projektojnë ose fajësojnë të tjerët për çështjet e tyre, por kërkojnë në mënyrë aktive të ndryshojnë sjelljen ose përgjigjen e tyre ndaj çështjes.

Pjekuria dhe inteligjenca emocionale janë të ndërlidhura dhe janë faktorët kryesorë për ruajtjen e marrëdhënieve të shëndetshme. Individët emocionalisht të pjekur janë në kontakt me emocionet e tyre dhe janë në gjendje t’i artikulojnë ato.

Këtu janë 10 shenja që jeni të pjekur emocionalisht

Ju ndaloni të fajësoni të tjerët dhe merrni përgjegjësi për veprimet tuaja

Ju i pranoni gabimet tuaja dhe merrni përgjegjësi për to, nuk i mohoni ose ikni nga gabimet tuaja dhe në vend që të turpëroni veten ose të tjerët për këtë, ju u përgjigjeni atyre.

Ju ndaloni të përpiqeni për përsosmëri dhe jeni të rehatshëm në lëkurën tuaj

Ju e kuptoni që nuk ekziston diçka e tillë si ‘përsosmëria’ dhe jeni rehat me veten. Ju festoni arritjet tuaja dhe nuk kënaqeni duke provuar ‘vlerën’ tuaj para të tjerëve.

Vendosni kufij të shëndetshëm

Ju respektoni të tjerët dhe nevojat tuaja dhe vendosni kufij të shëndetshëm. Ju u jepni të tjerëve hapësirën e tyre dhe respektoni kufijtë e tyre. Ju vlerësoni dhe mbani kufijtë që keni krijuar për veten tuaj.

Bëni pauzë midis ndjenjës dhe reagimit

Ju i kuptoni emocionet tuaja dhe të të tjerëve, i kuptoni situatat në vend që të veproni dhe reagoni ndaj tyre në mënyrë impulsive. Ju e kuptoni që të tjerët kanë këndvështrimet e tyre dhe lentet me të cilat ata e shikojnë botën dhe kjo nuk ka asnjë lidhje me ju.

Ju vazhdoni lehtë vetë

Ju nuk e dënoni ose turpëroni veten për zgjedhjet që keni bërë, të cilat nuk dolën mirë. Ju jeni të mirë me veten tuaj dhe nuk i kushtoni vëmendje kritikut tuaj të brendshëm. Ju merrni reagime dhe punoni në të në vend që të bëheni mbrojtës.

Vetëkontrolli dhe kënaqësia e vonuar

Ju identifikoni shtytjet dhe impulset që ndërtohen në mendjen tuaj dhe i rezistoni tundimit për të vepruar sipas tyre. Ju jeni të bazuar dhe kontrolloni vetveten. Ju vendosni përgjegjësitë tuaja para një kohe të lirë.

Ju dëgjoni

Ju dëgjoni për të kuptuar. Ju sqaroni nëse keni dyshime dhe nuk keni frikë të flisni.

Ju nuk jeni një kënaqës i njerëzve

Ju keni mendimet dhe zërin tuaj dhe nuk i pëlqeni të tjerët me ndjenja dhe veprime ‘false’. Ju shprehni mendimet tuaja.

Ju shprehni mirënjohje

Ju shprehni mirënjohje dhe i vlerësoni njerëzit për punën e tyre. Ju nuk jeni xheloz për arritjet e të tjerëve dhe nuk e krahasoni veten me të tjerët. Ju nuk i merrni gjërat si të mirëqena dhe jeni të respektueshëm.

Ju mund të kërkoni ndihmë kur keni nevojë për të

Ju nuk keni turp ose mendoni më pak për veten tuaj kur kërkoni ndihmë dhe ndiheni rehat kur nuk dini. Ju jeni i pavarur dhe gjithmonë në kërkim të mësimit, jeni kurioz dhe bëni pyetje.

Të jesh i pjekur emocionalisht nuk është gjithmonë diçka në të cilën je i talentuar, ajo mund të mësohet dhe kultivohet. Duke qenë më në kontakt me veten dhe nevojat, pjekuria emocionale mund të kultivohet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here