Home Uncategorized Zbulohet një organ i ri në fyt

Zbulohet një organ i ri në fyt

96
0

Shkencëtarët kanë zbuluar një organ të ri: një grup i gjëndrave të pështymës të vendosura thellë në pjesën e sipërme të fytit.

Ky rajon i nazofaringut – prapa hundës – nuk mendohej se priste asgjë përveç gjëndrave mikroskopike, difuze dhe pështymës; por grupi i zbuluar rishtazi ka gjatësi mesatare rreth 3.9 centimetra.

Për shkak të vendndodhjes së tyre mbi një copë kërci të quajtur torus tubarius, zbuluesit e këtyre gjëndrave të reja i kanë quajtur ato gjëndra pështymore tubare. Gjëndrat ndoshta lubrifikojnë dhe njomin fytin e sipërm prapa hundës dhe gojës, shkruajnë studiuesit në revistën “Radioterapi dhe Onkologji”.

Zbulimi ishte aksidental. Studiuesit në Institutin Holandez të Kancerit po përdornin një kombinim të skanimeve CT dhe skanimeve të emisioneve të pozitronit (PET) të quajtura PSMA PET-CT për të studiuar kancerin e prostatës.

Në skanimin PSMA PET-CT, mjekët injektojnë një “gjurmues” radioaktiv tek pacienti. Ky gjurmues lidhet mirë me proteinën PSMA, e cila është e ngritur në qelizat e kancerit të prostatës. Provat klinike kanë zbuluar se skanimi PSMA PET-CT është më i mirë se imazhi konvencional në zbulimin e kancerit të prostatës të metastazuar.

Skanimi PSMA PET-CT gjithashtu është shumë i mirë në zbulimin e indeve të gjëndrës së pështymës.

Deri më tani, ekzistonin tre gjëndra të mëdha të pështymës tek njerëzit: një nën gjuhë, një nën nofull dhe një në pjesën e prapme të nofullës, prapa faqe.

Përtej atyre, mbase një mijë gjëndra mikroskopike të pështymës janë të shpërndara në të gjithë indin mukozal të fytit dhe gojës, tha në një deklaratë bashkëautori i studimit dhe onkologu i rrezatimit të Institutit të Kancerit Hollandez, Wouter Vogel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here