Home Uncategorized Ky shtet ka kaq shumë ar dhe argjend sa po e hedh...

Ky shtet ka kaq shumë ar dhe argjend sa po e hedh në kanalizimet e tualeve

192
0

Zvicra është e mbushur aq shumë me ar dhe argjend sa që po hedh metalin e çmuar në ujerat e zeza, raporton “MSN”.

Sipas shkencëtarëve në Institutin Federal të Shk encës dhe Teknologjisë , rreth 43 kilogramë ari dhe tre tonë argjendi kalojnë nëpër fabrikën e trajtimit të ujërave të zeza të vendit çdo vit.

“Përqendrimet e arit nuk përbëjnë rreziqe për mjed isin dhe riciklimi nuk do të ishte ekono mikisht i vlefshëm”, thanë shkencëtarët.

Sipas raportit, vendi më i mirë për të gjetur ar në kanalizime është në rajonin e Ticinos.

“Kjo mund t’i atri buohet pranisë së disa rafinerive të arit në rajon,” thonë ata- Rimëk ëmbja e me taleve nga ujërat e zeza ose llumrave nuk është e vlefshme për momentin”.

Kjo nuk është hera e parë që ujërat e zeza janë mbushur me sende ari.

Në 2015, Universiteti Shtetëror i Arizonës tha se rrjedhjet nga një qytet me një milion njerëz mund të përmba nin metale me vlerë 13 milionë dollarë në vit.

Universiteti ka studiuar ujërat e zeza nga impiantet e trajtimit të mbetjeve nga Arizona dhe SHBA-ja dhe ka gjetur ari shkonte nga 0.3 në 0.6 gram për ton.

Hulumtuesit hipotezuan se, globalisht, ne ujërave të zeza mund të gjendet rreth 360 tonë ar në vit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here